wat-is-een-yurt-glamping-overnachten

Wat is een Yurt?

Heb je ooit gehoord van overnachten in een ‘yurt’? Deze traditionele, ronde nomadententen uit Centraal-Azië worden steeds populairder als glamping vakantiebestemming. Maar wat is een yurt eigenlijk precies en waarom zou je voor deze bijzondere accommodatie kiezen tijdens je volgende vakantie? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.

Betekenis yurt

Een yurt, ook wel bekend als een ger, is een traditionele, (draagbare) tent die oorspronkelijk wordt gebruikt door nomaden in de steppen van Centraal-Azië. Deze tenten zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden, van de ijzige kou van Siberische winters tot de verzengende hitte van de Gobi-woestijn in de zomer. Met hun stevige houten structuur en dikke viltlaag bieden yurts een opmerkelijk comfortabel en veilig onderdak.

Uitleg structuur van een Yurt

Het ontwerp van een yurt is eenvoudig maar effectief. De yurt heeft een ronde vorm, die weerstand biedt tegen harde wind en de efficiënte verdeling van warmte bevordert. De muren bestaan uit een reeks van houten latten, die samengevouwen kunnen worden voor transport. Bovenop de muren rust een kegelvormige dak, ondersteund door een centrale zuil.

wat-is-een-yurt-tent-binnenkant
Originele yurt tent van binnen. De glamping tenten hebben een iets andere uitstraling van binnen.

De buitenkant van een yurt is bedekt met een of meer lagen vilt. Dit vilt wordt gemaakt van schapenwol en biedt uitstekende isolatie tegen zowel hitte als kou. Ten slotte wordt er een waterdichte doek met touwen over het vilt geplaatst om de yurt tegen regen en sneeuw te beschermen.

In de traditionele yurt bevindt zich in het midden een houtkachel, waardoor de warmte gelijkmatig over de tent wordt verdeeld. De rook van de kachel ontsnapt door een gat in het midden van het dak.

Yurts en glamping

Tegenwoordig worden yurts wereldwijd gebruikt voor ‘glamping’, een vorm van kamperen waarbij het comfort en de luxe van een hotel wordt gecombineerd met de natuurlijke schoonheid en de vrijheid van een camping. Glamping in een yurt biedt een unieke ervaring voor jong en oud. Het geeft je de kans om dichtbij de natuur te zijn zonder in te boeten aan comfort.

Moderne yurts zijn uitgerust met alle gemakken die je verwacht in een luxe accommodatie. Ze kunnen beschikken over comfortabele bedden, een keuken met volledige uitrusting, en zelfs een badkamer met warm water. Sommige yurts hebben ook een houtkachel of elektrische verwarming, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik het hele jaar door.

betekenis-yurt-wat-is-een-yurt-glamping-blog-uitleg

Waarom kiezen voor overnachten in een yurt?

Een verblijf in een yurt tent is een unieke ervaring. De ronde vorm en de inrichting van een yurt creëren een warme, gezellige sfeer die je niet in een standaard hotelkamer of appartement vindt. Bovendien biedt de yurt een sterke verbinding met de natuur. Je wordt wakker met de geluiden van de natuur om je heen.

Bovendien zijn yurts milieuvriendelijker dan veel andere soorten accommodaties. Ze zijn veelal gemaakt van natuurlijke materialen en hebben weinig impact op de omgeving. Dit maakt glamping in een yurt een uitstekende keuze voor milieubewuste en duurzame reizigers.

Heb jij al zin gekregen om een in glamping yurt tent te overnachten?

Geef een reactie